opc_loader

Wat is Bio Ethanol?

Bio Ethanol is een puur biologische brandstof die wordt geproduceerd uit verschillende plantaardige grondstoffen, die suiker en zetmeel bevatten zoals mais, tarwe, suikerbieten en rogge. De Bio Ethanol wordt dmv gisting uit de plantaardige grondstoffen gezogen. Waarbij uit suiker bevattende planten koolhydraten worden gehaald waar Bio Ethanol uit geproduceerd wordt. Bij zetmeelhoudende planten zoals mais en tarwe wordt dmv van enzymen de suiker omgezet naar Bio Ethanol. Na de alocoholische gisting wordt de Bio Ethanol gedistilleerd om een hoge graad van zuiverheid te krijgen. Afhankelijk van de toepassing voor de Bio Ethanol wordt er een zuur vloeistof bij gegoten om het niet drinkbaar te maken, omdat zuivere Bio Ethanol onder de drankbelasting zou vallen.

 

Bio Ethanol Productie Grafiek

 

In het kader van hernieude energie bronnen heeft Bio Ethanol een aantal voordelen tegenover de fossiele brandstoffen, zoals dat er bij de verbarnding van Bio Ethanol alleen waterdamp en een kleine hoeveelheid niet schadelijke kooldioxide vrijkomt. Bio Ethanol kan voor vele verschillende doeleinden gebruikt worden zoals de auto industrie(E10, E85). Door de steeds grotere populariteit en voordelen van Bio Ethanol wordt deze nu ook toegepast in Openhaarden. Het grote voordeel van Bio Ethanol haarden is dat men geen rookkanaal of aansluiting nodig heeft om een haard te installeren. Men heeft nl geen last van rook of  geurstoffen bij de verbranding van Bio Ethanol daardoor is een Bio Ethanol haard geschikt voorr iedere woon omgeving.

Andere toepassingen van Bio Ethanol zijn Antivries middel voor de auto ruitensproeier, als ook reiningingsmiddel voor het verwijderen van Mos en Algen in de tuin of in Reinigingsmiddel voor het schoonmaken Ramen, Tegels en Chroom. Deze Bio Ethanol vindt meen vaak in Bouwmarkten en ander Doe-Het-Zelf zaken. Let wel op dat deze Bio Ethanol niet geschikt is voor Bio Ethanol haarden dit omdat er andere chemische middelen aan toegevoegd zijn waardoor wel rook of geur ontwikkeling ontstaat bij verbranding. Om dit te voorkomen is het beter om uitsluitend Bio Ethanol te kopen die geschikt is voor Bio Ethanol Haarden.

 

Wat is Zuur?

Zuur wordt toegevoegd aan zuivere Bio Ethanol, omdat pure Bio Ethanol theorethisch drinkbaar zou zijn en daardoor ook onder de Alcohol wet en belasting zou vallen. Om dit te omzeilen wordt er Bitrex aan toegevoegd, Bitrex is een bittere zuur vloeistof die de Bio Ethanol voor menselijke consumptie ongeschikt maakt. Bitrex is de bitterste bekendste vloeistof die ooit ontdekt is met een toevoeging van 10ppm(delen per miljoen) en dat maakt het voor de mens ondraagelijk bitter. Dat betekent dat de toevoeging van 1 Liter Bitrex genoeg is voor 100.000 Liter Bio Ethanol om het voor de mens ongeschikt te maken. Zelfs al zou men de Bio Ethanol fles alleen maar aan de lippen zetten dan al voelt men meteen de bittere smaak waardoor men niet door drinkt.

 

Wat maakt Bio Ethanol tot Milieuvriendelijke energiebron?

Het aandeel van Kooldioxide wat vrij komt bij verbranding is gelijk aan de groei van planten voordat ze gebonden worden. Dit betekent dat het gebruik van Bio ethanol als brandstof(in vergelijking met benzine) en ook als brandstof(in vergelijking met hout en olien) bijdraagt tot het verminderen van het broeikaseffect. Bovendien ontstaat er bij de productie van Bio Ethanol ook bijproducten die gebruikt kunnen worden voor andere doeleinden zoals dierenvoeders met een hoog eiwit gehalte.

 

Wat is het verschil tussen Bio Ethanol en Gel?

Bio Ethanol is een zuivere vorm van vloeibare alcohol zonder reststoffen terwijl Gel een bindmiddel is waarbij wel roet, rook en geurstoffen vrij kunnen komen. Na de verbranding moet bij een Gelhaard de restanten van Gel uit de branddozen worden gehaald  voordat er nieuwe wordt gebruikt. Doordat Gel een verdikkingsmiddel bevat is het minder geschikt voor in huis, en mag het eigenlijk alleen buitenshuis gebruikt worden. Bovendien geeft en Gelhaard helemaal geen warmte af terwijl een Bio Ethanol haard na een tijdje behoorlijke warmte afgeeft afhankelijk van het model. Dit is te wijten aan de samenstelling van Gel met de daaruit voortvloeinde zuiverheid van brandstof. Zo heeft Bio Ethanol een veel grotere energie inhoud dan Gel.