opc_loader

Menu

15 jaar ervaring
Milieuvriendelijk
Geurloos
Fysieke showroom
Duurzaam

Ruikt een biohaard?

Ruikt een biohaard? Als dat aan ons wordt gevraagd of een biohaard stinkt zeggen we nee. Maar het belangrijkste is wanneer jouw bio-ethanol haard wel ruikt vast te stellen wat de oorzaak kan zijn. Daarom is het belangrijk om eerst een aantal verschillende punten vast te stellen.

Bijvoorbeeld:

  • Kwaliteit van brander
  • Branderhuis
  • Ventilatie van de ruimte

Als deze bovenvermelde punten kunnen invloed hebben of een biohaard wel of niet ruikt. Ruikt een biohaard dan is er namelijk iets mis.

biohaarddesign-ruikt-biohaard

Kwaliteit van brander

De stank wordt meestal veroorzaakt door onverbrande bio-ethanoldampen die door onvolledige verbranding in het milieu terechtkomen.
In dit specifieke geval zijn de kwaliteit en constructietechniek van de brander erg belangrijk. De brander moet zorgen voor een volledige verbranding van de dampen. Alleen in de eerste minuten van ontsteking, wanneer de verbranding nog precair is, kan er wat geur ontstaan; dan, als het vuur eenmaal goed is begonnen, moet de geur verdwijnen.

Het branderhuis

Om zich goed te kunnen ontwikkelen heeft de vlam zuurstof nodig. Daarom heeft de brander een constante en turbulentie vrije toevoer van zuurstof nodig. De goede verbrandingskamers zijn ontworpen met de juiste verhoudingen en getest om de juiste luchttoevoer naar de vlam te garanderen, aangezien zelfs een kleine variatie in de grootte van het beschermglas de verbranding aanzienlijk kan beïnvloeden. Daarom raden wij aan om extra op te letten bij het plaatsen van de brander in zelfgebouwde schouwen, muurnissen, meubels of andere behuizingen. In al deze gevallen is de hulp van een bevoegd persoon vereist. Om dezelfde reden zijn we bij op maat gemaakte biohaarden soms genoodzaakt technische grenzen te stellen aan de fantasie van klanten.

biohaarddesign-ruikt-biohaard-2

Ventilatie van ruimte

Ventilatie wordt niet gebruikt om geuren af te voeren, maar om de juiste zuurstoftoevoer naar de biohaard te verzekeren. Op deze manier wordt Ruikt een biohaard? voorkomen. De vlam verbruikt zuurstof, die constant moet worden bijgevuld. Als de brander groot en zeer krachtig is, is er een aanzienlijke hoeveelheid lucht nodig en in een kleine ruimte veroorzaakt dit een turbulentie die de verbranding beschadigt. De praktijk van het vaak openen van een venster wordt ook niet aanbevolen omdat het een discontinue instroom genereert. Hoewel de luchtverversing noodzakelijk is, verdient het de voorkeur om een luchtinlaat te hebben die een constante ventilatie genereert.

De bio-ethanol

Het heeft geen zin om voor alle bovengenoemde factoren te zorgen als je geen bio-ethanol van hoge kwaliteit gebruikt. Dan Ruikt een biohaard nog altijd. En het kan gebeuren dat er producten van twijfelachtige kwaliteit worden gevonden. Bio-ethanol is een milieuvriendelijk product van natuurlijke grondstoffen gemaakt. Maar er is ook mindere kwaliteit bio-ethanol op de markt, uit niet-hernieuwbare grondstoffen, maar uit fossiele brandstoffen, eigenlijk uit aardolie. Het kan worden gemengd met bio-ethanol (uit hernieuwbare grondstoffen) om de kosten te verlagen en dit kan vervelende geuren veroorzaken.